Секс и здравје

Дома Секс и здравје

Хомофобите се веројатно прикриени геј луѓе – едно зборуваат, но друго чувствуваат во себе

Иако ова можеби нема никого да изненади, една студија открива дека мажите кои покажуваат антигеј ставови многу веројатно се прикриени геј мажи. Неодамна откриената студија,...

Научно откритие: ХИВ комплетно елиминиран кај глувци користејќи техника на уредување на гените

Во понеделникот беше соопштено револуционерното откритие на Универзитетот Темпл кое дава нова надеж за пронаоѓање лек за ХИВ. Во студијата, изработена во соработка со...

Постарите ЛГБТ лица во бракови се посреќни и поздрави отколку самците, открива една студија

Истражувањата за поврзаноста меѓу среќата и општата здравствена состојба со брачниот статус веќе се вообичаени за хетеросексуалните парови, а Студискиот центар за социјална работа...

ХИВ+ луѓе кои имаат недетектабилно вирусно оптоварување не пренесуваат ХИВ при секс

Според консензуалната изјава на Prevention Access Campaign, сега постои потврда базирана на докази дека лице кое живее со ХИВ, а истовремено е на антиретровирусна...

Лезбијките и бисексуалните жени имаат подобар секс отколку стрејт жените, открива нова студија

Хетеросексуалните жени имаат најнезадоволувачки секс од сите други. Истражувачи од Универзитетот Чепман, Универзитетот Индијана и Инситутот Кинси дојдоа до сознание дека хетеросексуалните жени се на...

Подгответе се: Постарите геј мажи се соочуваат со поголем ризик за добивање анален карцином

Иако геј мажите добиваат карцином како и сите други луѓе, сепак кај нив постои скоро дупло поголем ризик за карцином отколку кај стрејт мажите....

Нова студија тврди дека сексуалната ориентација нема директно влијание врз менталното здравје

Сексуалноста не претставува ризик по менталното здравје на човекот. Нарушеното ментално здравје и високата стапка на самоубиства кај ЛГБТИ лицата всушност се последица на стигмата...

Науката штотуку докажа зошто на трансродовите деца треба да им допуштите да бидат свои

Нова студија ги откри придобивките доколку им допуштите на трансродовите деца да бидат свои. Менталните здравствени проблеми како депресијата и анксиозноста се далеку повисоки...

Швајцарија им дозволи на мажите кои имаат секс со мажи да донираат крв ако немале секс една година

Швајцарија вчера најави укинување на забраната со која на хомосексуалните и бисексуалните мажи не им се дозволуваше да донираат крв. Отсега, мажите со хомосексуална и бисексуална ориентација...

Овој геј маж една година се воздржувал од секакви сексуални активности за да може да донира крв

Младиот Американец Џеј Франзон се воздржувал од секс точно една година за да биде во можност да донира крв. Франзон минатата недела конечно можел...

Ирска ја укина трајната забрана која ги спречуваше мажите кои имаат секс со мажи да донираат крв

Ирска реши да ги омекне правилата со кои им се наметнуваше трајна забрана на мажите кои имаат секс со мажи да донираат крв. До оваа недела,...

Младите ЛГБТ лица се почести жртви на насилство во домот и малтретирање во училиште

Коалицијата Сексуални и здравствени права на маринализираните заедници, вчера во Холидеј Ин, го промовираше истражувањето „Колку се еднакви и безбедни младите во Mакедонија во...