Сигурно се сеќавате на Грејсон Ченс кој се стекна со светска популарност на само 12 години, откако ја препеа песната „Папараци“ на Лејди Гага. Неговото видео е прегледано скоро 60 милиони пати, а своевремено го привлече вниманието на Елен Деџенерис која го покани во нејзината емисија, и потпиша договор со нејзината издавачка куќа. Сега, 19-годишниот Грејсон повторно се најде на насловните страници откако ја обелодени својата сексуалност.

Грејсон ја чуваше во тајност својата сексуалност, но одлучил да ја обелодени јавно откако примил порака од „храбра личност“ која го инспирирала.

View this post on Instagram

The decision to write this came after I received a message from a brave individual. Such message inspired me to shed light on an aspect of my private life which I have kept distant from my career in music. I came to fully recognize that I was gay when I was sixteen. I decided not to publicize my sexuality largely due to a matter of privacy, as I was still trying to find comfort and confidence within my own skin. Further, I always found conversations regarding music, politics, art, books – and the greatness of Nas’ catalog – to be far more interesting than what type of guy I was into. This is still true today. While this message is most definitely overdue, I encourage anyone who is navigating their sexuality to devote as much time as they need to the process of finding self-confidence, self-acceptance, and self-love. Hell, for me, it took years to write this message. Nevertheless, I figured now was the time to let a few more friends know that I am happy, I am here for you, and I am proud of who I am. Cheers -G

A post shared by greyson chance (@greysonchance) on

„Дојдов до сознание дека сум геј кога имав 16 години. Одлучив да не зборувам јавно за мојата сексуалност поради тоа што сакав да ја заштитам сопствената приватност, бидејќи сѐ уште се обидував да пронајдам комфор и сигурност во сопствената кожа“, пишува тој. „Дополнително, јас секогаш ги сметав разговорите поврзани со музиката, политиката, уметноста, книгите поинтересни отколку тоа за какви момци сум заинтересиран. Ова и денес е така“.

Грејсон вели дека иако му биле потребни години за да ја напише оваа порака во која ја открива вистината за себе, сепак е „горд“ на својата сексуалност.

„Иако оваа порака е дефинитивно задоцнета, ги охрабрувам сите кои ја истражуваат својата сексуалност да посветат колку што им треба време на процесот на пронаоѓање самодоверба, себеприфаќање, и љубов за себе“.

„Мене ми беа потребни години за да ја напишам поракава. И покрај тоа, сфатив дека сега е време на уште неколкумина пријатели да им ставам до знаење дека сум среќен, дека сум тука за вас и дека сум горд на себе“, додава Ченс.